Αυγή: Οπτικές / Για «το πρόβλημα του χρόνου»

Της Λήδας Καζαντζάκη

«Κατάσταση ιστορίας»
Η έννοια του χρόνου, όχι φυσικά ως διαχειρίσιμος κατά το δοκούν χρόνος κατάχρησης της εξουσίας, αλλά ως «μια κατάσταση ιστορίας» στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον είναι το ζήτημα που απασχολεί τη ζωγράφο Μαρία Πάστρα στην ομώνυμη πρώτη της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης «Τεχνοχώρος» στην Ακρόπολη.

Δανείζεται, καθώς γράφει τον όρο από την κβαντομηχανική όπου αυτός αναφέρεται «ως ένα σύστημα ολικά στατικό το οποίο ωστόσο μπορεί να εμπεριέχει ένα υποσύστημα… που εξελίσσεται κάτω από την οπτική ενός παρατηρητή μέσα σ΄αυτό.»

Αναλαμβάνει το ρόλο αυτό ως καλλιτέχνης για να το διερευνήσει πάνω στον καμβά χρησιμοποιώντας, μολύβια, ακουαρέλες, λάδια.

Ξεκινά με τις αφηγήσεις του πατέρα της για την Αθήνα που αυτός βίωσε στα παιδικά του χρόνια της δύσκολης κατοχής και των αγώνων για την ελευθερία ως πλανόδιος μικροπωλητής και ως ρομαντικός νέος στο Μεσοπόλεμο. Τις εμπλουτίζει με τις γνώσεις της στα φυσικομαθηματικά, εικόνες από το διαδίκτυο, προσωπικές φωτογραφίες, τα ακούσματα της Δανάης και του Αττίκ, τα διαβάσματα του Πόε, του Μπόρχες ή του Κ.Σ Λιούις.

Δένει το σχέδιο και την πιστή καταγραφή του αστικού χώρου, των θαλασσινών τοπίων και των φιγούρων της με διάφανες, τρυφερές λαζούρες και εκρηκτικές χρωματικές και φωτεινές κηλίδες.

Ξεναγεί το θεατή της με οδηγό τον πλάνητα του 19ου αιώνα και τον σύγχρονο ταξιδιώτη με το σακίδιο. Σε τόπους όπου συνυπάρχουν αρχαία, μοντέρνα και νεοκλασικά κτήρια, όπου οι κοπέλες με τα σορτς και τα τζιν παίζουν μπάλα δίπλα στις κορασίδες που αγναντεύουν τη θάλασσα, η κυρία με το ομπρελίνο συναντά τη νεαρή που κάνει τζόκιγκ όπως οι τουρίστες που βγάζουν σέλφι μπροστά από τους μισοβυθισμένους σε ομιχλώδη σύννεφα αρχαίους, δωρικούς ναούς και τους παλιούς αθηναϊκούς οικίσκους με τα ακροκέραμα, τους άντρες που κάθονται στο τραπέζι του καφενείου και τη μοναχική γυναίκα που πίνει τον καφέ της, ενώ το κοριτσάκι με το παλιομοδίτικο φόρεμα στρέφει το βλέμμα στους νέους που χορεύουν και χαμογελά.

Η Μαρία Πάστρα δείχνει με την τελευταία της δουλειά, ότι το χτες με το σήμερα μπορούν να συνυπάρξουν σε παράλληλα σύμπαντα όπως στο όνειρο και στη μνήμη. Τίποτα δεν χάνεται, αρκεί να αντισταθούμε στην ισοπεδωτική λήθη στην οποία προσπαθούνε να μας ρίξουν.

Info: Μαρία Πάστρα, «History State»,σε επιμ. Λουΐζας Καραπιδάκη Αίθουσα Τέχνης, «Τεχνοχώρος», Λεμπέση 4, Ακρόπολη
Διάρκεια έκθεσης: 12 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρ./ Πεμ./Παρ. 11.00-14.30 & 17.30-20.30, Τετ.11.00-17.00, Σαβ.11.00-16.00