Έξι καλλιτέχνιδες και δύο άνδρες δημιουργοί -συνολικά 8 εικαστικοί -με σημαντικό έργο και παρόν στον χώρο της ζωγραφικής και την ιδιομορφία, ότι: στην προκειμένη περίπτωση συνυπάρχουν διδάξαντες και διδασκόμενοι, συνευρίσκονται εικαστικά τον φετινό Αύγουστο στη Δημοτική Πινακοθήκη της Παροικιάς για να μας ευαισθητοποιήσουν στο ανυπέρβλητο στις Κυκλάδες και, – ειδικότερα, στην Πάρο: Φως.
Φως που αποτελώντας κομβικό σημείο στην εικαστική γραφή του καθενός προβάλλει συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους ενώ, συγχρόνως ενεργοποιεί στον καθέναν και από μια διαφορετική σε ένταση καισε έκφραση ερμηνεία .Φως που χρησμένο, πάντοτε, με μια μεταφυσική χροιά εκφράζεται μες από διαφορετικές προσεγγίσεις εναρμονισμένες με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και τον βαθμό ωριμότητας του κάθε δημιουργού.
Φως που άλλοτε, δραματικά ενεργοποιημένο μες από ανθρώπινες μορφές και συμπλέγματα ταυτίζεται με αυτόν καθαυτόν τον παλμό της ίδιας της ζωής με προεκτάσεις ακόμη και στη μεταφυσική διάσταση της τελευταίας -Πατρασκίδης*, Λεβεντάκου – ή που, αντίθετα, υποβάλλει με μιαν ιδιόμορφη διακριτικότητα τη γοητεία της φύσης μες από χαρακτηριστικές αντανακλάσεις και αντικατοπτρισμούς -Κούκος, Τσιροπούλου.
Φως που γεννά ή υπογραμμίζει δρώμενα και συμβάντα σε συνεχή εξέλιξη μες από τα νήματα της ίδιας της ζωής –Πάστρα- πρωταγωνιστικές μορφές της φύσης και, ειδικότερα, από το φυτικό-Φερεντίνου- και το ζωϊκό βασίλειο –Στίνη- όπως και όταν , εν είδει αρχετύπου , παραπέμπει σε ποιητικά ενορχηστρωμένες παρουσίες -Χανιώτη.
Φως που ανάλογα με τον παλμό της γραφής και τον τρόπο που ερμηνεύεται χρωματικά από τον κάθε Καλλιτέχνη, μας αποκαλύπτει και μια διαφορετική, κάθε φορά, πτυχή της παντοδύναμης φύσης σε μιαν άμεση διασύνδεση με τη μεταφυσική προέκτασή της.Και από μια πρόταση αποτελεί,πράγματι, η γραφή του καθενός από τους 8 συμμετέχοντες δημιουργούς σε ότι αφορά την ενεργοποίηση της αντιπαραβολής: μικρόκοσμος –μακρόκοσμος.
Αντιπαραβολή ιδιαίτερα εύγλωττη στα έργα και των 8 ζωγράφων, χάρη στην αυθεντική πνοή την οποία ενορχήστρωσαν στις δημιουργίες τους. Πνοή εγγεγραμμένη, από καταβολής, στο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα κελεύσματα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας DNA τους . Πνοή που, όντως, μυεί ακόμη και τον λιγότερο ευαισθητοποιημένο θεατή στα πολυσήμαντα κελεύσματα και τις ανεξάντλητες εκφάνσεις της παντοδύναμης φύσης. Ευαισθητοποίηση που,δημιουργικά καθότι ποιητικά, ενεργοποιημένη αποκαλύπτει τις ατραπούς που προϊδεάζουν στην ιδιοσυστασία της υπέρτατης ενέργειας που διέπει το σύμπαν. Πομπός και συνάμα δέκτης της υπέρτατης ενέργειας το κάθε έργο, εδώ, προβάλλει κατοικημένο από τον παλμό της ίδιας της δημιουργίας στην πιο άτεγκτη έκφρασή της. Σε εκείνη που υποδεικνύει, ότι: πνεύμα και ύλη δεν αποτελούν παρά τις δύο όψεις μιας και της αυτής υπέρτατης αλήθειας. Αλήθεια ταυτόσημη με την υπέρτατη ενέργεια.
Και αυτό, επειδή και οι 8 ζωγράφοι απόλυτα και με αυθεντικό πάθος δοσμένοι στην εικαστική ενορχήστρωση της έμπνευσής τους, εξαντλούν την τελευταία όσο γίνεται πιο ποιητικά.
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης-τεχνοκριτικός
Officier des Arts et Lettres
*Ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης ομότιμος , σήμερα , καθηγητής της ΑΣΚΤ της οποίας διετέλεσε και Πρύτανης 2006-2010, δίδαξε γενιές νέων ελλήνων δημιουργών