• English
  • Ελληνικά

Κλωστή απ'το φεγγάρι, βελόνι απ'τον ήλιο

αφήγηση παραμυθιών

 

 

"Κλωστή απ΄το φεγγάρι, βελόνι απ΄τον ήλιο" υφαίνουν τα παραμύθια που θα αφηγηθεί η Καλλιόπη Λιαδή, στο ζεστό και φιλόξενο χώρο Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια). 

Η αφήγηση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και έφηβους, και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 9:00 μ.μ. και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 στις 8:00 μ.μ.

Ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος θα παίζει αυλούς και κιθάρα, ενώ η ζωγράφος Μαρία Πάστρα θα μεταφέρει στον καμβά λόγια και εικόνες που ξεπηδούν καθώς τα παραμύθια συνομιλούν με τη μουσική. Παραμύθια που φωτίζει, άλλοτε, ένα φως αμυδρό ή γλυκό, άλλοτε έντονο, καθαρό, ή λυτρωτικό, μας ταξιδεύουν μαζί με τους ήρωες τους σε ένα βασίλειο μαγεμένο, σε ένα ξέφωτο, σε μια άγρια χαράδρα, στο βυθό της θάλασσας και στη μέση του ωκεανού....

Οι ήχοι των πνευστών και της κιθάρας τα αγκαλιάζουν, τα πινέλα και τα χρώματα φωτίζουν στιγμές τους στον καμβά. 

Η είσοδος είναι με ελεύθερη συνεισφορά.

 

 

Οι συντελεστές

 

Καλλιόπη Λιαδή

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Χίο. Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης (συμμετοχή σε εκθέσεις, μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες, διοργάνωση, επιμέλεια και παραγωγή εκθέσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων, συντονισμός εικαστικών εργαστηρίων, αρθρογραφία κ.ά). Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο (2005 -2009) και η δημιουργία, εκεί, της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2013).

Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Παρα-Μυθέομαι» με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μπαίνοντας έτσι στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Το φθινόπωρο του 2014 ξεκίνησε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το οποίο ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2016.

Αυτήν την περίοδο παρακολουθεί το εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών της Κατερίνας Βλάχου και το εργαστήρι «360 μοίρες» της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.

Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.

 

Θύμιος Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1957. Σπούδασε νομική, θεωρητικά μουσικής, κλαρινέτο και σαξόφωνο στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Από τους πιο «ηχογραφημένους» Έλληνες μουσικούς, συμμετέχει σε πληθώρα σύγχρονων Ελληνικών δίσκων, σαν μουσικός, ενορχηστρωτής, παραγωγός και συνθέτης. Μόνιμη είναι η συνεργασία του με τους Θάνο Μικρούτσικο, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Γιώργο Ανδρέου, Μάριο Φραγκούλη, Μανώλη Λιδάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Φοίβο Δεληβοριά, Χρήστο Θηβαίο, Μιλτο Πασχαλίδη.

Έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 50 θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, λαμβάνοντας το Κρατικό Βραβείο Μουσικής για τον Κινηματογράφο (1997). Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Κώστας Μακεδόνας, Μάριος Φραγκούλης, Μανώλης Λιδάκης, Σαβίνα Γιαννάτου, Στέλλα Κονιτοπούλου, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης κ.α.

Είναι συνιδρυτής με το Βαγγέλη Κατσούλη της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας UTOPIA, έχοντας εκδώσει πολλούς δίσκους σύγχρονης Ελληνικής μουσικής.

Από το 1992 μέχρι το 2008 έχει εργαστεί  στη θέση του διευθυντή παραγωγής της SONY MUSIC Ελλάδας, και σαν υπεύθυνος της δισκογραφικής  ετικέτας ΑΚΤΗ. Έχει επίσης συνεργαστεί σαν παραγωγός με όλες σχεδόν τις εγχώριες δισκογραφικές ετικέτες.

 

Μαρία Πάστρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα  όπου ζει  και εργάζεται  μέχρι σήμερα.

Σπούδασε  Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και εργάστηκε είκοσι τέσσερα  χρόνια ως στέλεχος κυρίως στον τομέα των πετρελαιοειδών της ΕΚΟ ΑΒΕΕ (Όμιλος ΕΛΠΕ). 

Παράλληλα, έκανε τις ακόλουθες σπουδές ζωγραφικής: Από το 1999 ως το 2001, μαθήματα  ζωγραφικής με δάσκαλο τον Δανιήλ Σπυρόπουλο στο Κολλέγιο Αθηνών.  Από το 2001 ως το 2006, με τον Γιώργο Ρόρρη στους χώρους τέχνης «Άποψη» και «Σημείο». 

Από το 2006 ως το 2012 σπούδασε στην  Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας - ζωγραφική με καθηγητή  τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη,  αγιογραφία, νωπογραφία και εγκαυστική με καθηγητή τον Παύλο Σάμιο, πολυμέσα με το Μάνθο Σαντοριναίο. Παράλληλα πήρε μαθήματα παιδαγωγικής με καθηγήτρια την Τιτίκα Σάλλα.

Aπό το 2012 απασχολείται αποκλειστικά ως καλλιτέχνης. Συμμετέχει σε εικαστικές εκθέσεις /δράσεις και παράλληλα αρθρογραφεί. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.